12 augusti 2009

Hur man lär ett barn att sova i sin egen säng

Löwenborg undrade häromdagen hur det går att få Helmut att sova i sin egen säng, och om vi har några hjälpsamma tips på hur man kan göra för att lyckas. Om vi har! Nu var det ett tag sedan vi började med detta och vi har faktiskt fått rätt bra fason på sänggåendet. Nyckeln är att hitta en bra rutin och oavsett vad som händer hålla fast vid den så att barnet känner sig tryggt när han/hon ska sova. Såhär har vi gjort, steg för steg:

1. Bestäm en läggtid. Vi har tillsvidare valt klockan 21.00, inte en minut senare eller tidigare.
2. Påbörja kvällsrutinen, vi gör det någon gång mellan 20.10 och 23.30, lite beroende på hur vi känner oss och hur trött Helmut är.
3. Vår kvällsrutin börjar med att vi byter blöja och byter om till pyjamas. Ibland låter vi honom sova i den body han har på sig, lite beroende på hur det känns.
4. Sedan går jag upp i sovrummet, släcker ner och ger honom mat. Efter det kan en av två saker hända - han somnar eller så somnar han inte. Om han inte somnar, hoppa till steg 7. Om han somnar, gör även steg 5 och 6.
5. Jag lägger ner honom i sängen, sätter på babywatchern och tassar därifrån.
6. Jag gör ett knäböj ner i soffan och upp igen, för Helmut vaknar ju sekunden innan stjärten nuddar soffdynan.
7. Det är viktigt att välja en metod för att söva barnet - välj en och håll er sedan till den. Vi har valt att antingen sjunga vaggvisor, gunga på spjälsängen, ge honom lillfingret att suga på, ta upp och vagga honom, lägga sig med honom på bröstet, gå ut med honom en sväng i barnvagnen eller att erbjuda honom mer mat. För det mesta väljer vi olika metoder i olika kombinationer, lite beroende på hur det känns och hur Helmut verkar.
8. Efter 45-90 minuter har han förhoppningsvis somnat, då kan man gott gå ner till tv-rummet och göra ytterligare ett knäböj. Vi gör sedan om proceduren tills vi är less och själv lägger oss.
9. Sedan somnar jag med honom på magen eller mellan oss i sängen. Lite olika beroende på hur det känns.
10. Under natten somnar och vaknar vi flera gånger och fortsätter pröva olika varianter för att söva barnet.

Voilá! Svårare än så är det inte. Som sagt, konsekvens, konsekvens, konsekvens. Pröva det så ska du se att ni snart har en Pelleplutt som går igenom kvällsrutinerna lika duktigt som Helmut gör och ni kan vakna på morgonen lika utsövda som ett par sengångare.

2 kommentarer:

  1. Nu sitter jag här dubbelvikt igen. Tycker det var en skit bra lista ska nog faktiskt prova den. =D Tycker det är skit kul med en som verkligen kan skriva hur det är att vara mamma och oftast på ett roligt sätt.

    SvaraRadera
  2. Jammen se där! Vad duktiga ni är. Vi är också askonsekventa... Exempelvis det här med att Pom ska somna i vagnen utan att vi behöver vagga den eller gå på promenad. Ibland behöver vi bara gå typ runt gården för att det ska fungera. Sweet. Det är viktigt att vara konsekvet.

    SvaraRadera